Instagram

söndag, januari 24, 2010

Att planera för vintern

Ett litet faktum som man gärna tenderar att glömma bort när man planerar gårdar och torg är att vi i vårt lilla nordliga land relativt ofta genomlever ungefär tre månader av det som brukar kallas "vinter". Och ytterligare tre-fyra månader där växtligheten antingen faller av eller är patetiskt liten (kallas även "höst" och "vår"). Så vad gör en landskapsarkitekt? Sätter sig ner och funderar på hur man ska göra den perfekta perennrabatten som ska vara vacker från maj till augusti/september. Och gör en buskplantering som ska ha en intressant blandning av bladverk och med både vårblom och höstfärg.

Tyvärr blir alltför ofta det halvår som går utan grönska negligerat och vi traskar runt i mörkret utan något att pigga upp oss med. Vad finns det då att göra? Om man tittar i trädgårdstidningar (vilket inte är det bästa sättet att lära sig om landskapsarkitektur, men kan ge en del tips) får man framförallt två råd:
1. Klippta former, t.ex. buxbomsklot gör sig väldigt bra i snö.
2. Klipp inte ner perennerna för deras former gör sig ofta bra i rimfrost, framförallt gräs.

Ja, det ger ju inte så mycket. ALLTING blir ju snyggt i snö, till och med en sophög. För att inte tala om rimfrosten vi hade för några veckor sedan, såg hela vintrarna ut så hade vi inte något mer att göra.


Så, jag tänkte sätta ihop min egen lista på saker att tänka på för att få till en bra vinteraspekt.
1. Stammar. Satsa på växter med intressanta stammar, himalayabjörk, kopparhägg, kornell.
2. Lukt. Lavendel luktar även på vintern om det inte är snö. Tänk att passera ett sådant doftstråk i mitten av november (som för övrigt är en vacker månad).
3. Blommor. Julrosor är klassikern, men man ska inte ignorera kejsarolvon, en buske som kan börja blomma i november.
4. Vintergrönt. Glöm 70-talets övervuxna trädgårdar, smala idegranshäckar, breda enar och vackra granar gör en glad året runt. Synd att sävenbom är värdväxt för päronrost, där har vi annars både vintergrönska och doft (svart vinbär). Men om man inte har päron i en radie på några hundra meter så...
5. Ljus. Levande ljus, julbelysning, ljusslingor. Sätt det på rätt ställen och njut av att se mörkret skingras för en stund.
6. Material. Växter, trä och sten är inte de enda material vi kan använda. Plast, glasfiber och glas i glada färger lyser upp i vintermörkret. Och man kan ju alltid måla trä.
7. Inomhus. Allvarligt talat, hur kul är det utomhus på vintern egentligen? Soffa, filt, tv och bok så är vintern räddad.
Och så en liten bild som sammanfattar hur man kan planera för vintern. Glöm bara inte att snöplogen ska ha plats att dumpa snön också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar