Instagram

fredag, februari 17, 2012

Vems är staden?

Jag läste en mycket intressant artikel på The Dirt om hur man på olika håll i Washington använder sig av klassisk musik och högfrekventa ljud för att hålla vandaliserande ungdomar borta. På kort sikt har detta visat sig vara effektivt, både Bizets Carmen och höga ljud som inte hörs för vuxna förhindrar tonåringarna att hänga och har minskat antalet brott på de platser där det används (främst i kollektivtrafiken). Det ifrågasätts dock om denna effekt kommer att hålla i sig (bland annat har vandalismen mot högtalarna ökat) och om det överhuvudtaget är rätt att använda obehagliga ljud för att hålla ungdomar borta från offentliga platser. Det är ju inte bara kriminella ungdomar som upplever det som irriterande, utan alla ungdomar och även äldre som störs av ljuden.

Jag tycker att det är märkligt att klassisk musik fungerar bortdrivande, det är ju ändå ljud som många uppskattar, även ungdomar. Lite beroende på hur högt och hur varierande det är förstås. Däremot tycker jag att det är fruktansvärt att använda sig av högfrekventa "myggljud" som bara ungdomar kan höra och som är menade att vara irriterande. Alla ungdomar drabbas vilket i förlängningen snarast lär leda till fler som misstror samhället.

Det är obehagligt med alla sätt som används för att hålla vissa borta från de offentliga rummen. Vi är alla en del av samhället och förtjänar att få använda oss av det som vi själva tycker (utan att skada någon eller något så klart). Att folk hänger i klungor någonstans, vandaliserar och rånar är mycket större problem i samhället som inte kan lösas med att man flyttar människorna någon annanstans. Det man inte ser har man inte ont av? Kanske inte nu direkt, men förmodligen i framtiden.

Redan under utbildningen pratades det om hur man gör parker mindre attraktiva för a-laget och därmed mer attraktiva för den övriga allmänheten. Inte på ett kör bort dem vis, men ändå som ett problem som behöver lösas. Turligt nog var det flera studenter som ifrågasatte att man skulle köra bort dessa människor, att de inte hade rätt att sitta i en park. Nu när jag jobbar har jag som tur är inte fått något uppdrag som går ut på att göra det otrevligt för vissa, men det kanske kommer. Jag kommer att tänka på bänkarna i Malmös nya tunnelbana, de är tydligen gjorda för att man inte ska vilja sitta på dem någon längre stund. Kanske inte så viktigt på en tågstation där nästa tåg kommer om en ganska kort tidsrymd, men vill vi verkligen bo i en stad där inte ens bänkarna är gjorda för att man ska kunna sitta på dem. Om man gör det bra för dem som har det svårast blir det ofta bra även för dem som har det lättare. Stora, sköna, uppvärmda bänkar behöver vi under våra kalla vintrar, för oss själva, för pensionärer, för de hemlösa. Ett tillåtande samhälle där vi jobbar för att alla ska komma in i värmen igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar